Κάτι άλλο γεννιέται εδώ....
Στο προεδρείο ο Γ. Κασσάνος, η Δήμαρχος Μ. Ανδρούτσου και ο δ. σύμβ. Σ. Διαβολίτσης. Πρώτος αριστερά, ο πρώην Δήμαρχος Π. Ειρηνάκης. |
Της Ελένης Αποστολοπούλου
Κατάμεστη ήταν η αυλή του Πολυχώρου στην οδό Ηπείρου 41, από φίλους και μέλη της παράταξης «Αλλάζουμε την πόλη», που έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, 4 Ιουλίου. Θέμα, ο απολογισμός του Α΄ εξαμήνου διοίκησης του Δήμου από τη νέα δημοτική αρχή.
Κατάμεστη η αυλή του Πολυχώρου. |
Η συζήτηση συνεχίστηκε ως αργά... <Πρώτος από αρ. ο Αντιδ. Πόλης Θ. Θεοδωρόπουλος, απαντά σε ερωτήσεις. |
Αρχίζοντας την εισήγησή της, η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου αναφέρθηκε ακριβώς σ’ αυτό: Στον Πολυχώρο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, με τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τον κήπο του –που σημειωτέον, για όσους ειρωνεύτηκαν, έχει αρχίσει να δίνει καρπούς. «Κάτι άλλο γεννιέται εδώ», είπε η Μαρία Ανδρούτσου, «κάτι που δίνει ένα διαφορετικό στίγμα και μήνυμα. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι αυτό και πάνω του θα βασίσουμε τη δημοτική μας πολιτική…»
Και πράγματι, η συνάντηση αυτή είχε κάτι ξεχωριστό. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία δημοκρατίας, που, απ’ όσο γνωρίζουμε και θυμόμαστε, δεν έχει ξαναγίνει στο Δήμο μας.
Η Μαρία Ανδρούτσου, αναφέρθηκε στη διαδικασία διαχείρισης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την παράταξη, καθώς υπάρχει μια στείρα αντιπολίτευση που μπλοκάρει τις διαδικασίες. «Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι και θα δούμε πώς θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό», τόνισε η Δήμαρχος.
Αναφερόμενη στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, είπε ότι οι δυσκολίες είναι τέτοιες, που το πρώτο τρίμηνο αναλώθηκε σε διαδικασίες για να εναρμονιστεί η λειτουργία του Δήμου στο νέο πλαίσιο, παρά για να σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός. «Ζούμε σε μια εποχή που είναι όλα κουτσουρεμένα, το ίδιο και ο προϋπολογισμός. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», είπε η Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας την οικονομική δυσπραγία της εποχής.
«Όμως, παρόλα αυτά», συνέχισε, «λύσαμε το γόρδιο δεσμό της Δημοτικής Επιχείρησης και δώσαμε μεγάλο αγώνα για να κρατηθεί το Ωδείο, οι Σχολές Χορού (πάνω από 400 παιδιά είναι εγγεγραμμένα), τα προγράμματα αθλητισμού, το πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι. Υπερβήκαμε το νομικό πλαίσιο για να τα κρατήσουμε και ας μας εγκαλέσουν γι’ αυτό, ας μας εγκαλέσουν γιατί κατορθώσαμε να μην απολυθεί ο κόσμος και να κρατήσουμε τις Σχολές.» Σημειωτέον ότι το θέμα αυτό προέκυψε από την αδράνεια και την αδιαφορία της προηγούμενης διοίκησης του κ. Λαζαρόπουλου. «Η κοινωνική πολιτική», πρόσθεσε η Δήμαρχος, «είναι πρωταρχική αξία για μας.»
Τέλος, για το μεγάλο θέμα του Ασύρματου, μια αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής, τόνισε ότι «… εργαζόμαστε για να εκπονηθεί το νέο πλάνο, αφού πάρουμε υπόψη μας τις προτάσεις των πολιτών μέσα από διαβούλευση και τις προτάσεις των ειδικών για τη διαμόρφωση του χώρου. Όλοι μαζί θα συμφωνήσουμε για τον Ασύρματο, γιατί είναι ένας χώρος που ανήκει σε όλους τους δημότες. Χώρος πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού», τόνισε η Μαρία Ανδρούτσου.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, που υπέβαλαν ερωτήσεις με κύριο θέμα το μεταναστευτικό και την καθαριότητα. Ειδικά για την καθαριότητα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Συράκος, απαντώντας, είπε ότι «… πράγματι η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που εστιάζονται κυρίως στην αριθμητική ανεπάρκεια του προσωπικού για τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου Δήμου.» Η συζήτηση για τα σκουπίδια φούντωσε, καθώς, μέσα στο καλοκαίρι, η κατάσταση είναι αρκετά δυσάρεστη.
Κάποιος έθεσε θέμα και για τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, κυρίως προς αυτούς που παρκάρουν μπλοκάροντας τις αναπηρικές διαβάσεις στα πεζοδρόμια. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Θεοδωρόπουλος, ήταν κατηγορηματικός. «Οι κλήσεις που δίνονται, δεν σβήνονται!».
Το λόγο πήρε και ο πρώην Δήμαρχος Παντελής Ειρηνάκης, ο οποίος εξήρε το έργο της νέας δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι όσα έχουν επιτευχθεί στο διάστημα αυτό, είναι πάρα πολλά. «Όποιος είναι απ’ έξω και δεν γνωρίζει τις δυσκολίες, δεν μπορεί να το καταλάβει. Εγώ, που ήμουνα στη θέση αυτή και ξέρω, σας διαβεβαιώνω ότι το έργο που έχει επιτελέσει η Μαρία Ανδρούτσου και οι συνεργάτες της στο διάστημα αυτό, είναι πολύ μεγάλο», είπε ο κ. Ειρηνάκης και ανέφερε ως παράδειγμα την κατασκήνωση της Ραφήνας, που άνοιξε τις πόρτες της, λύνοντας μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και, παρά τις προβλέψεις που έκαναν οι διάφορες Κασσάνδρες, ήδη φιλοξενεί την πρώτη φουρνιά των παιδιών.
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το έργο της δημοτικής αρχής είναι δύσκολο και όλοι εμείς, καλούμαστε να τη στηρίξουμε, έστω μεταφέροντας «το παράπονό μας», όπως είπε η Δήμαρχος, το σχόλιο ή τη γκρίνια μας. Αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να επαναληφθεί, γιατί εκτός από το «παράπονο» και τη «γκρίνια», μπορεί να υπάρξουν και προτάσεις για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εμείς, πάντως, είμαστε εδώ.
ΣΧΟΛΙΟ DNA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου