Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δημοσιεύουμε την  επιστολή που  εξέδωσε η  Δημοτική  Παράταξη   ΩΡΑ ΓΙΑ  Δ.Ρ.Α.Σ.Υ  με επικεφαλή τον  Κο  Βρεττό  Νικόλαο .

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ

Αγαπητοί δημότισσες και δημότες, σε μια περίοδο κατάρρευσης όλων των κοινωνικών , πνευματικών και οικονομικών δομών, οφείλουμε υπεύθυνα να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο που η Κα Δήμαρχος και σύσσωμη η διοικούσα παράταξη, (πλην του δημοτικού συμβούλου Κου Αθανασόπουλου), διαχειρίζεται τα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ προγράμματα.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 9/3/2012 στις τρεις το μεσημέρι, που εξαναγκάστηκε, από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, να συγκαλέσει,  με διάφορες μεθοδεύσεις θέλησε να εκμαιεύσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης σχετικά με την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που αφορά  ‘’Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ)’’, καθώς και τη συμμετοχή στην υπό ίδρυση για το σκοπό αυτό Αναπτυξιακή Σύμπραξη.
Με τη συγκεκριμένη πρόταση η κ. Δήμαρχος και οι ‘’συνεργάτες’’ της  δεν ενδιαφέρονταν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά πως οι εταίροι της Αναπτυξιακής Σύμπραξης (γνωστές ΜΚΟ, και ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες Κ.Ε.Κ.), εξωτερικοί συνεργάτες και υπεργολάβοι  θα προσποριστούν τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, σε βάρος των δικαιούχων.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ύψους μέχρι 800.000αφορά άντρες και γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία, θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, αποφυλακισθέντες, πρώην χρήστες ουσιών, μετανάστες, παλιννοστούντες, άστεγους και άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με στόχο την εξασφάλιση δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Αντίθετα η εισήγηση της διοίκησης περιορίζει, σκόπιμα, τους δικαιούχους, παραβιάζοντας τις αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, αναγνωρίζοντας ως δικαιούχους μόνο γυναίκες: μετανάστριες, μακροχρόνια άνεργες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
Οι υπόλοιποι δεν είναι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κατά την άποψη της διοίκησης;
Οι άντρες μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, τα θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, οι αποφυλακισθέντες, οι πρώην χρήστες ουσιών, οι άντρες μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι άστεγοι, δεν έχουν δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες στην πόλη μας; 
Ο κοινωνικός ρατσισμός, λόγω φύλου και εθνικότητας, σε όλο του το μεγαλείο.
 
Ακόμα όμως και με αυτή την επιλογή, οι 80 ωφελούμενες για την επιμόρφωση, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξή τους θα λάβουν ως αποζημίωση μέχρι το πολύ 34.000συνολικά. Από αυτές, τις 80 ωφελούμενες γυναίκες, οι 35, αν καταφέρουν να τοποθετηθούν ως ωρομίσθιοι εκπαιδευόμενες σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, ανασφάλιστες, θα αποζημιώνονται, με 6 ευρώ την ώρα και μόνο για 3 μήνες. Δηλαδή από τις 800.000δεν θα φθάσουν στους δικαιούχους ούτε το 15%. Ο δε τρόπος εκταμίευσης της χρηματοδότησης, είναι προκλητικός και σκανδαλώδεις μιας και μπορεί να αποδοθεί στους παραπάνω αναφερόμενους εταίρους το 75 % από τις 800.000χωρίς να έχει υλοποιηθεί πλήρως ούτε και αυτό το ακαθόριστο εκπαιδευτικό ωρομίσθιο τρίμηνο απασχόλησης των 35 ανέργων.
Οι αντίστοιχες επιλεγείσες διαδικασίες υποβολής προτάσεων στην ίδια χρονική περίοδο, πάνω στη λήξη της προθεσμίας του προγράμματος, για 75 ανέργους από το Δήμο Ηλιούπολης, για 100 ανέργους από το Δήμο Καλλιθέας, από τους Δήμους Ιλίου, Σαλαμίνας, Μαραθώνα, Κέας, Λυκόβρυσης-Πεύκης και άλλων Δήμων αποδεικνύουν την, ακόμα και σήμερα, κακή διαχείριση των χρημάτων μας, που αντί να φθάσουν  στην πραγματική οικονομία και στο δοκιμαζόμενο λαό μοιράζονται σε εταιρείες φορείς, διαχειριστές των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες.
Η κυρία Δήμαρχος όχι μόνο προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία του προγράμματος και να παραπλανήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θέλησε να αποτρέψει στην αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο του ελέγχου αποκλείοντας τη από την εκπροσώπηση στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη, διορίζοντας μάλιστα ως αναπληρωτή εκπρόσωπο έναν μετακλητό υπάλληλο.
Μετά την αποκάλυψη, από την παράταξη μας, των λεπτομερειών του προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση, όπου ο δήμος μας θα λειτουργήσει ως <<άλλοθι>> και <<μεσάζοντας>> στην χρηματοδότηση Μ.Κ.Ο. και Κ.Ε.Κ. Α.Ε. με πρόσχημα την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 
Νίκος Βρεττός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου